Stravarka

Dobrodošli na moj blog! Ovo je blog posvećen tajanstvenoj Bosni i Hercegovini, njenim čudesnim ljudima i pojavama. Također posjetite: www.magic.bosnianforum.com www.tana.bosnianforum.com


11.12.2009.

Liječenje bradavica

 

Nasuf Amzaia iz Bos.Novog poznat je po tome što starinskom metodom skida bradavice sa tijela. Mnogi koji pomoću lijekova nisu uspjeli da se oslobode ove kožne napasti, nakon samo jednog tretmana kod ovog narodnog vidara zauvijek su se riješili bradavica. Nasuf kaže da nije u pitanju nikakvo čudo, nego recept koji je nasljedio od nane, koja je bila poznata makedonska iscjeliteljica.

-Još u djetinjstvu od nane sam učio kako se liječe razne bolesti i to sam kasnije uspješno praktikovao. Tajne u molitvama iz Kur'ana i određenim ritualima, a rezultati su više nego odlični.

 

Poznati vidar kaže da mu je prvi zadataka da osobi koja mu se obrati za pomoć prebroji bradavice na tijelu.

-Nakon toga uzmem običan konac, koji ne smije da bude najlonski, i vežem onoliko čvorića koliko ima izraslina na tijelu. Potom bradavice „mažem“ tim koncem, tako što ga prinosim svakoj od njih, uz izgovaranje bismilleta, objašnjava Nasuf i naglašava da preko bradavica prelazi nježno i polako.

-Ovaj ritual nipošto ne smije da se izvodi kada je pun Mjesec jer tada ne pomaže. Naime, kako je zapisano u vjerskim knjigama, molitve tada upućene Allahu ostaju neuslišene. Na kraju uzmem konac sa čvorićima i zakopam ga u zemlju. Kada istruhne, bradavice nestaju, kazuje Nasuf i dodaje da pacijent mora da bude strpljiv, jer proces liječenja može da traje od dva mjeseca do godinu dana, u zavisnosti od toga koliko su stare bradavice. Kada se jednom uradi tretman, ružne izrasline nikada se više neće pojaviti. Nasuf ističe da je u svojoj praksi imao na stotine slučajeva, ali da mu se u pamćenje urezao slučaj kolege iz vojske:

- U vrijeme dok sam služio vojni rok, sa mnom u vodu bio je jedan Makedonac, koji je strašno patio jer mu je dio lica bio prekriven bradavicama. Nijedna djevojka nije htjela da ga pogleda! Obišao je mnoge doktore, ali uspjeha nije bilo. Uvijek je nosio malo dužu kosu kako bi prikrio svoj nedostatak, ali kada je došao u vojsku, ošišali su ga. Ponudio sam se da mu pomognem, a on je sumnjičavo vrtio glavom. Upravo je bio završio fakultet i moj način liječenja djelovao mu je smiješno. Budući da je kroz koji dan trebalo sa se „skinem“ i odem kući, zamolio me je da mu uradim taj ritual, ali da nikom o tome ne pričam. Tako je i bilo. Prošlo je od toga skoro dvije decenije i jednom smo se slučajno sreli u Skoplju. Prepoznao me je, prišao mi i čvrsto me zagrlio. Rekao mi je da će mi biti zahvalan dok je živ jer su mu nakon mog rituala nestale sve bradavice i da se više nikada nisu pojavile.

 

Svi zainteresirani mogu da stupe u kontakt sa Nasufom Amzaijem iz Bosanskog Novog na telefon – 00387 61 516 116

Stravarka
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031