Stravarka

Dobrodošli na moj blog! Ovo je blog posvećen tajanstvenoj Bosni i Hercegovini, njenim čudesnim ljudima i pojavama. Također posjetite: www.magic.bosnianforum.com www.tana.bosnianforum.com


30.07.2010.

Stećak - neponovljivi suvenir i dar za najmilije

 

Jest kamen, ali jeste i riječ. Jest zemlja, ali jeste i nebo. Jeste materija, ali jeste i duh. Jest krik, ali jeste i pjesme. Jest smrt, ali jeste i život. Jest prošlost, ali jeste i budućnost. To je spavač koji je nespina - napisao je o stećku i bogumilu naš neponovljivi Mak Dizdar. A mi kažemo: "Jest ponos i dostojanstvo, ali jeste i prkos i inat".

Upravo ponoseći se prošlošću naše zemlje, a ujedno i prkoseći onima koji o njoj ništa ne znaju, a nastoje profitirati ekspoloatišući ju, jedan je 38-godišnji stanar sarajevskog naselja Nedžarići počeo sa borbom za vraćanje "starog sjaja", kako kaže, jedinoj iskonskoj bh.stvari - stećcima. Naš sugovornik ovaj put je taj čovjek, Senad Šabović. U domu pravi male nekropole, i to od gipsa...

Nigdje u Sarajevu, ali ni u ostalim bosanskohercegovačkim gradovima, jedan turista ne može kupiti repliku Kulina bana, kao nečega što je blago isključivo ove zemlje. Tako je i sa stećcima o kojima upravo oni koji su potomci onih koji leže ispod tih veličanstvenih nadgrobnih spomenika znaju malo ili nimalo.

-Prolazeći kroz baščaršijske sokake i vireći kroz izloge suvernirnica, ironično mogu zaključiti da je Che Gevara bio Sarajlija i budist, te je jahao na slonovima - sročio je u jednu rečenicu Senad Šabović sve ono što je i zaista postalo najučestalija ponuda za turiste u ovdašnjim suvernirnicama - majice i kape sa likom Che Gevare, privjesci za ključeve u obliku slona, figurica Bude. Zaista, to jeste čudno. No, koliko ljudi je to stvarno i primjetilo. Prodavci sa Baščaršije vele da se to traži. Takođe, dodaju i to da su im Turci najslabije mušterije. Pitaju se zašto, a odgovor je upravo ponudio naš sagovornik:

-Pored Che Gevare i ostalih stvari koje "mirišu" na kinesku masovnu produkciju, u suvernirnicama turisti mogu vidjeti i stvari poput onih na Kapali čaršiji u Istanbulu. Stoga, Turci ovdje ne mogu pronaći nešto za što će kazati: "Da, ovo je bosansko i samo bosansko!"

Senad Šabović rođen je u Prištini. Tamo je živio do 1998. godine, kada se njegova familija seli u Sarajevo. Želeći pobjeći od svakodnevnih pritisaka i stresa, tad se prihvatio kista, pa počeo slikati. Njegov afinitet prema umjetnosti, kako kaže, postojao je oduvijek. No, ne samo afinitet prema umjetnosti - štiva dokumentarnog karaktera, neizostavan su dio njegovog dana. Spajajući te svoje dvije ljubavi, prije nekih godinu dana, odlučio je kupiti nešto gipsa, te počeo praviti malene kopije bosanskih stećaka.

-Po prirodi sam buntovnik. Nisam mogao podnijeti činjenicu da nigdje ne možete kupiti stećak kao suvenir. Ja sam fasciniran stećkom! To je jedina stvar koja pripada svim Bosancima i Hercegovcima, bez obzira na vjeru i naciju! - ushićeno nam je objasnio kako su počele nastajati malene nekropole u domu Šabovića.

Najpoznatija nekropola, odnosno bogumilsko groblje, svakako je Radimlje. No, Senad u svom radu nastoji da promoviše one manje poznate stećke, i to sa teritorija Trebinja, Gacka, Kupresa, Duvna, Kalinovika. Stećke izrađuje pomoću autentičnih fotografija. Uskoro planira raditi i cijeli ciklus stećaka koji se nalaze ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

- Čovjek u mojim godinama ima obavezu dati bilo kakav doprinos društvu. Ja to činim izradom malenih stećaka - kaže, te odmah nastavlja:

-Podršku od zvaničnih vlasti nisam dobio. Očito da nisu svjesni vrijednosti stećka. No, nisam ja sve ovo započeo da bih profitirao, već jednostavno da bih sam sebe nagradio za dugogodišnje proučavanje historije i vlastitih korijena i ispunio onu obavezu doprinosa društvu i zajednici.

 

Nakon bezbroj pročitanih stranica, Senad je najzad otkrio nešto što, možda, nije ni očekivao. Naime, Senadova majka Zineta prije udaje nosila je prezime Telo. Porijeklom je iz jednog sela u blizini Foče. Tu su nekada živjeli i bogumili.

-Negdje sam pročitao da je jedno od posljednjih bogumilskih plemena koje je prešlo na islam potkraj 17. stoljeća, živjelo u selu u blizini Foče. Sebe su nazivali Katurima. Od njih vodi porijeklo upravo bošnjačka porodica Telo. Bogumili su, naime, islamizacijom uzeli prezime Telo.

U tom selu, gdje su boravili Katuri, danas nema ništa osim groblja, poznatog pod imenom "Telsko groblje". Prvi stećci na tom groblju, nastali su čak u 7. stoljeću. Majčino djevojačko prezime je Telo, stoga je Senad Šabović uvjeren da su ovi bogumili upravo njegovi preci.

 

Cijena stećaka koje izrađuje Senad iznose 5 KM i mogu se naručiti na telefon: 00387 (0)62 971 629

27.07.2010.

Vidovita Rabija iz Doboja

Rabija, osmogodišnja djevojčica iz Doboja, zna da može vidjeti drugačije, vidjeti ono što drugi ne mogu, vidjeti više. Još je djevojčica, ne zna kako da to iskaže. U ruke joj dolaze ciganske karte. Posmatrajući ih, dobila je i svoje prve vizije. Nisu to bile obične slike, već živi događaji iz budućnosti osobe koja sjedi tu do nje.... Od tih prvih vizija do danas protekle su godine. Djevojčica Rabija izrasla je u pravu vidovnjakinju, heroja i borca za čovjekovo dobro.

-Gledanje budućnosti je svojevrsna tradiciji u mojoj familiji. Sve što znam, uglavnom sam naučila od svoje nane, željela je Rabija odmah naglasiti da nije slučajno u ovom poslu.

Karte su njen život. One je ispunjavaju. A, kako i ne bi kada su joj donijele toliko dobra, kada su pomogle da sreću nađu hiljade napaćenih ljudi. Karte joj kazuju sve. Rabija će samo upitati za vaše ime i prezime, i put u tajne i misterije vašega života počinje.

-Onda ja razbacim karte u pet polja. Bacam ih tri puta. Iz prvog bacanja saznajem šta osoba misli, koliko čvrsto stoji na zemlji, njenu prošlost. Drugo bacanje donosi informacije o sadašnjosti, a u trećem vidim budućnost, jasnu sliku ljubavi, vjenčanja, poslova i svega drugog. Dakle, vidim sve i uvijek je bilo onako kako ja pročitam iz karti - kategorična je Rabija.

Ova priznata vidovnjakinja i iscjeliteljka posebnu mistiku daje jednoj karti. Oko nje je stvorila čvrsti bedem poštivanja. Zove je "Božije oko".

-To je karta koja uništava negativnost ukoliko se pokaže na početku gledanja. Međutim, ako se pojavi na kraju gledanja, onda to znači da je čovjek kojem gledam pod utjecajem crne magije, kazuje i dolazi do onog dijela priče kojem se posvećuje sa još većim žarom. Iscjelivanje od crne magije njena je posebna vještina.

Poznata je po iscjeljenju, ne samo zbog toga što se bavi tim, nego prvenstveno zbog fascinantni rezultatat koje postiže.

-Meni moje karte kada ih otvorim daju dijagnostiku. Ukoliko je osoba pod sihirom, odmah saznam. Onda sam tu da pružim pomoć i da crnu magiju uništim uz pomoć Časnog Kur'ana. Osobi učim pet dana, za to vrijeme pravim zapise koje također sastavljam iz Kur'ana. Izrađujem ih od akšama do jacije.

Tvrdi da pomaže i onima koji su zagrizli u porok alkohola. Na njihovom liječenju radi i po nekoliko mjeseci. Kaže, alkohol odbija duhovno iscjelivanje.

-Neophodno za izlječenje je da se čovjek pridržava mojih uputa. Bolesnik treba aktivno da učestvuje. Tokom duhovnih tretmana ponekad se desi da se džin javi iz čovjeka. Ali, ja ga brzo savladam i džini iz tih osoba izlaze na povraćanje, očito naviknuta na ovakve scene Rabija priča bez imalo ustručavanja.

Na karju razgovora pomenula je i nekoliko najčešćih simptoma crne magije:

-To su bol u grudima, čovjek otežano diše, bolestan je a ljekari mu ne mogu pomoći, ili ima rasulo u familiji, nemir i svađe u kući, probleme na poslu, preko noći doživljava poslovne krahove....

Kontakt telefon sa vidovitom Rabijom na +387 (0)66 877 584 - Doboj BiH

Stravarka
<< 07/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031