Stravarka

Dobrodošli na moj blog! Ovo je blog posvećen tajanstvenoj Bosni i Hercegovini, njenim čudesnim ljudima i pojavama. Također posjetite: www.magic.bosnianforum.com www.tana.bosnianforum.com


13.12.2010.

Vidovita Vava

Najveća vidovnjakinja bivše Jugoslavije bila je Vidovita Vava koja potječe iz Bosanskog Novog. Rođena je 1925.godine kao jedno od dvanaestero djece majke Sultanije i oca Murata. Imala je osam sestara i četvoricu braće od kojih ni jedan muški potomak nije preživio dvanaestu godinu. Potjecala je od izrazito religiozne i obrazovane bošnjačke familije, koja je bila spoj dviju najbogatijih familija tog kraja Cerića i Kapetanovića.

Iako se navodi da se Vava zvala Dubravka to nije točan podatak posebno ukoliko uzmemo u obzir da je dolazila iz pobožne bošnjačke familije te je lako dokučiti da je njeno ime promjenjeno usljed nekih događanja. Sličan primjer imamo i sa našom poznatom pjevačicom Silvanom Armenulić koja se zapravo zvala pravim imenom Zilha Bajrektarević.

Nesretna sudbina je htjela da već u petoj godini ostane bez oca Murata, i možda je upravo baš taj težak gubitak utjecao da joj se počnu pojavljivati vizije budućnosti. Drugi svjetski rat je provela kao partizanka i baš zbog toga mnogo je voljela bivšu zajedničku državu Jugoslaviju. Veliki dio života provela je u Beogradu gdje je i umrla 2006.godine. Udavala se dva puta, prvi put za srbijanca Dragišu Burića a drugi put za Čeha uglednog Vojislava Melku koji je bio inžinjer. Iz prvog i drugog braka dobila je po sina.  

 

Njena klijentela bili su kako pripadnici ex Ju estrade, među kojima je bila i Lepa Brena, pa sve do domaćih ali i ponekih inozemnih političara. Jedan od njenih blistavih trenutaka je i onaj kada je predsjednik  Gabona poslao avion po nju da bi mu bila počasna gošća dvije sedmice. Iz Gabona se Vava vratila sa mnoštvom afručkih figurica koje je dobila na poklon od predsjednikove familije.

U vrijeme devedesetih nije mogla izbjeći kontakte sa pripadnicima srbijanske političke i vojne elite pa postoje predaje kako je ratnom zločincu Arkanu na njegovo inzistiranje prorekla nasilnu smrt, supruzi balkanskog Hitlera Miri Marković najavila je pad režima i neslavan kraj, itd.

 

13.12.2010.

Iscjeliteljka Đuzema

U bosanskom narodu postoji vjerovanje da će se nekoj osobi na oku pojaviti jačmer (čmičak) ukoliko trudnici ne ispuni želju. Ta mala gnojna oteklina na oku može da stvori veliki problem ako se ne otkloni na vrijeme. Obično to čini stručnjak, međutim, u narodu postoje žene koje ovaj problem mogu da riješe pomoću određenih rituala. Jedna od njih je Đuzema iz Bosanskog Novog, koja je ovu iscjeliteljsku vještinu naučila od svoje majke.

Đuzema kaže da je najveći grijeh jesti pred gladnom osobom, a ne ponuditi je, naročito ako se radi o trudnici.

-"Tada se obično na oku te osobe pojavi jačmer, kao božje upozorenje jer ta žena u svojoj utrobi nosi još jedno biće. Ukoliko se jačmer pojavi, skidam ga ritualima kojima me je naučila majka. Osobu odvedem ispod strehe, a onda sa zemlje uzmem kamenčić nad kojim učim dove. Nakon pet minuta, kamenčić stavljam na oboljelo oko i to tri puta, a onda ga brzo okrenem naopako da bi bolest spala sa njega. Obično jačmer nestane već nakon jednog tretmana, međutim, ako je na oku duže od desetak dana, onda je potrebno ponoviti postupak. Evo, nedaleko odavde stanuje djevojka koja je imala strahovitih problema sa ječmerom, a plašila se da ode kod liječnika. Njena tetka zamolila me je za pomoć, pa sam maloj tri dana uzastopno radila tretman jer je jačmer dosta star. Četvrtog jutra došla je sva nasmijana i rekla: "Vidi nano, jačmer je nestao. Hvala ti mnogo što si mi pomogla!" Rekla sam joj da se ne valja zahvaljivati jer bi se jačmer mogao ponovo vratiti" - pripovijeda Đuzema.

Iscjeliteljka iz Bosanskog Novog ritualima umije da otkloni još jednu neprijatnu pojavu - kurje oči.-"Ovo kožno zadebljanje na nožnim prstima ili tabanima stvara bol prilikom hodanja, a osim toga narušava izgled stopala, što ljeti, kada obuvaju sandalice, veoma smeta ženama. Taj problem može da se riješi kod pedikera, a u ekstremnim slučajevima potreban je i operativni zahvat. Sve to može da bude bolno, pa se ljudi često odlučuju da taj problem riješe primjenom nekog narodnog lijeka. Tokom rituala kažem osobi da stavi nogu na kućni prag. Tad uzmem kokošku, prislonjim njen stražnji dio na kurje oko i izgovaram dovu. Ovaj metod veoma je efikasan jer kurje oko nestane već sutradan" ističe Đuzema.

Svi zainteresirani mogu da kontaktiraju iscjeliteljku putem broj telefona: 00387 61 516 116.

Stravarka
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031